Despre Asociatia Alsterdorf

Proiectul “Ajutor pentru Romania” al Fundatiei Alsterdorf din Hamburg este prezent in Romania in judetul Bihor, si desfasoara activitati inca din anul 1990. Totul a inceput, imediat dupa caderea regimului Ceausescu,  prin activitatea din caminele de copii. In primii ani am pus accent pe renovarea si igienizarea caminelor si spitalelor din judetul Bihor şi pe indrumarea de specialitate a personalului din aceste institutii.

Incepand cu mijlocul anilor 90 au fost implementate, pas cu pas, structure noi de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati si cu boli psihice, structuri orientate dupa modele vesteuropene. Astfel a luat fiinta un centru de zi pentru bolnavi psihic care locuiau inca acasa, in familie, si astfel se prevena internarea lor in vreun camin sau spital de psihiatrie. Pentru cei care intre timp au devenit adulti si care locuiau inca in  caminele de copii, am infiintat, impreuna cu autoritatile sociale de la acea vreme, trei case de tip familial pentru 34 de tineri si cinci apartamente – locuinte protejate – pentru alti 27 de tineri, in vederea pregatirii lor pentru o viata independenta.

Conceptele privitoare la asistenta si insotirea persoanelor cu dizabilitati transpuse de noi se bazeaza pe principii europene deja testate.

In domeniul ocuparii persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihice am infiintat in Oradea, in 2008, in colaborare cu AJOFM Bihor si cu DGASPC Bihor un Centru de informare, consiliere, mediere si asistenta la locul de munca pentru persoanele cu dizabilitati. Sprijin financiar pentru acest proiect l-am avut din partea Fundatiei Robert-Bosch din Stuttgart si din partea Fundatiei Evanghelice Alsterdorf din Hamburg. In implementarea conceptului de asistenta la locul de munca pentru persoanele cu dizabilitati, concept adaptat dupa modelul “supported employment”, ne-au stat la dispozitie specielistii unui serviciu din Hamburg, Hamburger Arbeitsassistenz. Unul dintre succesele implementarii acestui proiect in Oradea consta in intermedierea pe locuri normale de munca a peste 500 de persoane cu dizabilitati. Multe dintre acestea beneficiaza si azi de servicii de asistenta la locul de munca.

In ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit si modernizarea serviciilor de asistenta la domiciliu, activitatile noastre s-au ghidat dupa conceptul “community care”, dupa care am inceput, in anul 2005, impreuna cu autoritatile sociale din Bihor sa integram personae cu dizabilitati, care pana nu demult traiau in institutii sociale, in locuinte in mijlocul comunitatii, in diferite cartiere din Oradea.

Astazi, aceste locuinte se afla in administrarea Asociatiei Alsterdorf, iar aici traiesc 53 de persoane adulte cu dizabilitati intelectuale si psihice. Mai mult, Asociatia Alsterdorf a decis sa-si extinda activitatea, preluand in administrare Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala de la Cadea, institutie in care traiesc 50 de persoane cu dizabilitati.

De asemenea, serviciile oferite persoanelor cu dizabilitati s-au diversificat, tinand cont de necesitatile beneficiarilor: servicii de organizare si petrecere a timpului liber, servicii de asistenta socio-pedagogica la domiciliu – pentru cei iesiti din institutii, ateliere de activitati ocupationale, servicii de sprijin a persoanelor cu dizabilitati in vederea accesarii unui loc de munca, servicii de sprijin in vederea formarii profesionale sau continue.

Pregatirea tinerilor cu dizabilitati intelectuale si psihice pentru a putea duce o viata independentă constituie obiectivul major al activitatii noastre. In acest scop derulam, cu sprijin financiar din partea Fundatiilor VELUX, un proiect de educare si formare a persoanelor cu dizabilitati pentru a putea face pasul spre o forma individuala de locuit, inafara institutiilor.

Vrei sa te alaturi echipei Alsterdorf?

Indiferent de varsta, situatie economica sau profesionala te invitam sa te alaturi echipei Asociatiei Alsterdorf. Avem nevoie de oameni cu empatie, responsabilitate şi inclinatie spre activitatea cu persoanele cu dizabilitati. Angajat sau voluntar, full-time sau part-time alege sub ce forma doresti sa nit e alaturi. Te asteptam cu deosebit interes.

Cine sunt acum beneficiarii serviciilor noastre?

O categorie de beneficiari o constituie persoanele cu dizabilitati intelectuale sau psihice, care au fost institutionalizate, printr-o hotarare, a Comisiei Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bihor.

O alta categorie este reprezentata de persoane cu dizabilitati care au parasit institutiile de protective sociala si traiesc intr-o forma individuala de locuit sau persoane care traiesc cu familiile lor si nu au fost niciodata institutionalizate.

Cum pot sa sponsorizez un tanar cu dizabilitati?

Am implementat o forma de ajutor individual prin care oricine poate sprijini direct o persoana cu dizabilitati printr-un “parteneriat de naş”. Astfel, poti sprijini in mod constant cu o anumita suma o persoana anume in vederea asigurarii lunare a banilor de buzunar, a sarbatoririi zilei de nastere sau onomastice, participarii sale in tabere sau excursii sau implicarii lui in diverse actiuni.

Pana acum, suntem o echipa de 20 de persoane care sprijina in mod regulat, lunar, persoane din locuintele noastre. Avem peste 110 beneficiari. Alatura-te si tu acestei echipei! Spune si altora despre aceasta forma de ajutor!

Cine sunt partenerii nostri?

- Fundatia Evanghelica Alstrdorf din Hamburg
– Serviciul de Asistenta la locul de munca din Hamburg
– Parohia Catolica Sf. Ioan Botezatorul din Weil im Schoenbuch
– Fundatia Sister Anna Petterson, Suedia
– Consiliul Judetean Bihor
– DGASPC Bihor
– Administratia Sociala Comunitara Oradea
– Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor
– Universitatea din Oradea
– Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
– Sandy Impex SRL
– Centrul Comercial Era Park
– Patiseriile Mr. HADADE

Care este misiunea noastra?

Asociatia Alsterdorf reprezinta imaginea umanista a omului. Omul are, pentru ca este o persoana, demnitate umana. Demnitatea umana nu depinde de sex, varsta, naţionalitate sau religie si nici de capacitatea fiecaruia de a intreprinde ceva, de starea de sanatate, de capacitatea de a comunica sau de gradul de nevoi de ingrijire sau de ajutor.

In acest sens toti oamenii sunt egali in fata legii si au aceleasi drepturi de baza in ce priveste libertatea, autodeterminarea si participarea in cadrul societatii. Oamenii difera in mod individual unul faţa de celalalt. Pentru Asociatia Alsterdorf respectarea acestei diferentieri si a varietatii omului constituie partea componenta importanta a convingerii umaniste.

In scopul recunoasterii acestei diferentieri si a respectarii varietatii oamenilor, Asociatia Alsterdorf vede ca fiind o sarcina a sa sa promoveze persoanele cu dizabilitati, tinand cont de drepturile lor de baza la autodeterminare, sa faciliteze participarea lor egala in societate si pentru aceasta sa le ofere sprijinul si asistenta necesare.