Locuitul

noiembrie 10th, 2013 | admin

Commentarii: Niciun comentariu

Dreptul oricărei persoane de a decide unde să locuiască, în ce condiții și cât timp trebuie respectat. Indiferent ca persoana este sau nu instituționalizată, că are sau nu o dizabilitate. E un drept generat de asigurarea demnității umane. Asigurarea unei forme decente de locuit este premisa dezvoltării personale ulterioare.

Este primul și cel mai important domeniu de viață, în care necesitățile de bază ale unei persoane trebuie să fie satisfăcute, deoarece odată cu îndeplinirea cerinţelor legate de locuit, persoana poate face pasul spre o nouă treaptă de afirmare. Aici intră satisfacerea nevoilor private legate de locuință, de aspecte de igienă personală, de autoadministrare. Declarația ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, semnată și de România, face clar referire la dreptul de a avea o locuință, mai mult – dreptul persoanei cu dizabilități de a decide cum și unde dorește să locuiască.

În acest context, Asociația Alsterdorf depune toate eforturile în a oferi forme de locuire asistată persoanelor cu dizabilități și, mai mult, de a îmbunătăți continuu condițiile de viață ale persoanelor care locuiesc  în apartamente și case, de a  normaliza modul de viață al persoanelor care singure nu reușesc să se autogospodărească.

Astfel, pe lângă cele 43 de locuri din locuințele protejate, Asociația Alsterdorf oferă servicii de sprijin și asistență ambulatorie la domiciliu persoanelor cu dizabilități care doresc să locuiască independent. Scopul acestei oferte de asistență constă în facilitarea incluziunii în comunitate a persoanelor instituționalizate cu dizabilități și în sprijinirea  persoanelor cu dizabilități care deja locuiesc independent sau cu familia, de a nu ajunge în riscul de a fi instituționalizate. Acum 7 persoane și două familii beneficiază de aceast serviciu.

Locuințele protejate – Casa Franz Max, Casa Săcueni şi cele cinci apartamente – situate în Oradea şi Săcueni, au fost înfiinţate în anul 2005, respectiv, anul 2009 (Casa Săcueni) în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. Acestea au fost preluate de la D.G.A.S.P.C. Bihor în decembrie 2011 în administrarea proprie. Aici, cele 43 de persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale şi psihice locuiesc, sunt îndrumate de asistenţi, psihologi şi educatori cu scopul de a se pregăti pentru o viaţă independentă. În Locuinţa Protejată Casa Max dintre cei 10 locuitori cu dizabilităţi intelectuale şi psihice  doi sunt nevăzători.

Douăzeci și șase persoane cu dizabilități, care erau asistate în locuințele protejate, locuiesc acum independent şi beneficiază în continuare de servicii de asistenţă ambulatorie prin Serviciul de Asistenţă Socio-Pedagogică la Domiciliu.

Având la bază un plan bine structurat de extindere a serviciilor şi în centrele mari, în care locuiesc persoane cu dizabilizăţi, conducerea Asociaţiei Alsterdorf a decis să participe mai activ la procesul de externalizare a instituțiilor de protecție socială de mari dimensiuni, preluând astfel de la D.G.A.S.P.C. Bihor în iulie 2014 Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Cadea – o instituţie în care locuiesc 50 de persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale şi psihice. Aici, nevoile de igienizare şi recompartimentare a spaţiilor, de structurare a activităţilor zilnice şi săptămânale, de specializare a personalului şi de introducere a unui concept sănătos şi eficient de activităţi ocupaţionale sunt atât de mari şi de necesare încât organizaţia noastră a demarat o amplă acţiune de strângere de fonduri (donaţii şi sponsorizări) pentru a porni pe drumul normalizării vieţii celor 50 de beneficiari din acest centru.

În 2023 D.G.A.S.P.C. Bihor a preluat înapoi în administrarea sa Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Cadea.

Așadar, putem spune că oferim sprijin şi asistenţă unui număr de 69 de persoane cu dizabilităţi intelectuale, psihice și asociate.

Lasă un răspuns

Required fields are marked *.