DESPRE ASOCIAȚIA ALSTERDORF

Proiectul ÔÇťAjutor pentru RomaniaÔÇŁ al Funda╚Ťiei Alsterdorf din Hamburg este prezent ├«n Rom├ónia ├«n jude╚Ťul Bihor, ╚Öi desfa╚Öoar─â activit─â╚Ťi ├«nc─â din anul 1990. Totul a ├«nceput, imediat dup─â c─âderea regimului Ceau╚Öescu,  prin activitatea din c─âminele de copii. ├Än primii ani am pus accent pe renovarea ╚Öi igienizarea c─âminelor ╚Öi spitalelor din jude╚Ťul Bihor ┼či pe ├«ndrumarea de specialitate a personalului din aceste institu╚Ťii.

├Äncepand cu mijlocul anilor 90 au fost implementate, pas cu pas, structure noi de ├«ngrijire a persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi ╚Öi cu boli psihice, structuri orientate dup─â modele vest-europene. Astfel a luat fiin╚Ť─â un centru de zi pentru bolnavi psihic care locuiau ├«nc─â acas─â, ├«n familie, ╚Öi astfel se prevena internarea lor ├«n vreun c─âmin sau spital de psihiatrie. Pentru cei care ├«ntre timp au devenit adul╚Ťi ╚Öi care locuiau ├«nc─â ├«n  c─âminele de copii, am ├«nfiin╚Ťat, ├«mpreun─â cu autorit─â╚Ťile sociale de la acea vreme, trei case de tip familial pentru 34 de tineri ╚Öi cinci apartamente ÔÇô locuin╚Ťe protejate ÔÇô pentru al╚Ťi 27 de tineri, ├«n vederea preg─âtirii lor pentru o via╚Ť─â independent─â.

Conceptele privitoare la asistent─â ╚Öi ├«nso╚Ťirea persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi transpuse de noi se bazeaza pe principii europene deja testate.

├Än domeniul ocup─ârii persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi intelectuale ╚Öi psihice am ├«nfiin╚Ťat ├«n Oradea, ├«n 2008, ├«n colaborare cu AJOFM Bihor ╚Öi cu DGASPC Bihor un Centru de informare, consiliere, mediere ╚Öi asisten╚Ť─â la locul de munc─â pentru persoanele cu dizabilit─â╚Ťi. Sprijin financiar pentru acest proiect l-am avut din partea Fundatiei Robert-Bosch din Stuttgart ╚Öi din partea Fundatiei Evanghelice Alsterdorf din Hamburg. ├Än implementarea conceptului de asisten╚Ť─â la locul de munc─â pentru persoanele cu dizabilit─â╚Ťi, concept adaptat dupa modelul ÔÇťsupported employmentÔÇŁ, ne-au stat la dispozi╚Ťie specieli╚Ötii unui serviciu din Hamburg, Hamburger Arbeitsassistenz. Unul dintre succesele implement─ârii acestui proiect in Oradea const─â ├«n intermedierea pe locuri normale de munc─â a peste 500 de persoane cu dizabilit─â╚Ťi. Multe dintre acestea beneficiaz─â ╚Öi azi de servicii de asisten╚Ť─â la locul de munc─â.

├Än ce prive╚Öte ├«mbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiilor de locuit ╚Öi modernizarea serviciilor de asisten╚Ť─â la domiciliu, activit─â╚Ťile noastre s-au ghidat dup─â conceptul ÔÇťcommunity careÔÇŁ, dup─â care am ├«nceput, ├«n anul 2005, ├«mpreun─â cu autorit─â╚Ťile sociale din Bihor s─â integr─âm personae cu dizabilit─â╚Ťi, care p├ón─â nu demult tr─âiau ├«n institu╚Ťii sociale, ├«n locuin╚Ťe ├«n mijlocul comunit─â╚Ťii, ├«n diferite cartiere din Oradea.

Ast─âzi, aceste locuin╚Ťe se afl─â ├«n structura Asocia╚Ťiei Alsterdorf, iar aici tr─âiesc 43 de persoane adulte cu dizabilit─â╚Ťi intelectuale ╚Öi psihice: apartamente ├«n Oradea cu 4,5 sau 6 locuri ╚Öi dou─â case cu c├óte 10 locuri ├«n Oradea ╚Öi S─âcueni.

De asemenea, serviciile oferite persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi s-au diversificat, ╚Ťin├ónd cont de necesit─â╚Ťile beneficiarilor: servicii de organizare ╚Öi petrecere a timpului liber, servicii de asisten╚Ť─â socio-pedagogic─â la domiciliu ÔÇô pentru cei iesi╚Ťi din institu╚Ťii, ateliere de activit─â╚Ťi ocupa╚Ťionale, servicii de sprijin a persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi ├«n vederea acces─ârii unui loc de munc─â, servicii de sprijin ├«n vederea form─ârii profesionale sau continue.

Preg─âtirea tinerilor cu dizabilit─â╚Ťi intelectuale ╚Öi psihice pentru a putea duce o via╚Ť─â independent─â constituie obiectivul major al activit─â╚Ťii noastre. ├Än acest scop derul─âm, cu sprijin financiar din partea Funda╚Ťiilor VELUX, un proiect de educare si formare a persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi pentru a putea face pasul spre o form─â individual─â de locuit, ├«nafara institu╚Ťiilor.