Dreptul oricărei persoane de a decide unde să locuiască, în ce condiții și cât timp trebuie respectat. Indiferent ca persoana este sau nu instituționalizată, că are sau nu o dizabilitate. E un drept generat de asigurarea demnității umane. Asigurarea unei forme decente de locuit este premisa dezvoltării personale ulterioare.

Sentimentul de utilitate şi stima de sine sunt cultivate persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihice prin implicarea lor in activitati cu sens. Cunoastrerea finalitatii activitătilor sau actiunilor in care aceste persoane sunt implicate asigura o mai mare implicare, responsabilitate, dezvoltarea vointei si autodeterminarii.

De multe ori, in institutiile de protectie sociala, asigurarea timpului liber locuitorilor devine paravanul în spatele caruia nu are loc nimic. Oscilam, astfel, intre doua extreme: persoanele institutionalizate nu au nevoie de timp liber sau oferim timp liber „nelimitat” pentru a acoperi lipsa unei structuri sanatoase a zilei.