Dreptul oric─ârei persoane de a decide unde s─â locuiasc─â, ├«n ce condi╚Ťii ╚Öi c├ót timp trebuie respectat. Indiferent ca persoana este sau nu institu╚Ťionalizat─â, c─â are sau nu o dizabilitate. E un drept generat de asigurarea demnit─â╚Ťii umane. Asigurarea unei forme decente de locuit este premisa dezvolt─ârii personale ulterioare.

Sentimentul de utilitate ┼či stima de sine sunt cultivate persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihice prin implicarea lor in activitati cu sens. Cunoastrerea finalitatii activit─âtilor sau actiunilor in care aceste persoane sunt implicate asigura o mai mare implicare, responsabilitate, dezvoltarea vointei si autodeterminarii.

De multe ori, in institutiile de protectie sociala, asigurarea timpului liber locuitorilor devine paravanul ├«n spatele caruia nu are loc nimic. Oscilam, astfel, intre doua extreme: persoanele institutionalizate nu au nevoie de timp liber sau oferim timp liber ÔÇ×nelimitatÔÇŁ pentru a acoperi lipsa unei structuri sanatoase a zilei.

• Drum spre o via╚Ť─â independent─â

ÔÇô asisten╚Ť─â ╚Öi suport oferite persoanelor cu dizabilit─â╚Ťi
    care doresc s─â ias─â din institu╚Ťiile de protec╚Ťie social─â
    Persoanele cu dizabilit─â╚Ťi care doresc s─â tr─âiasc─â independent au sprijinul necesar
    pentru a face acest pas important. Preg─âtirea pentru o via╚Ť─â independent─â, ├«n afara institu╚Ťiei
    de protec╚Ťie social─â, este o munc─â sensibil─â care are ├«n centru omul. Asocia╚Ťia Alsterdorf
    sprijină de mai bine de 20 ani oamenii cu nevoi speciale, în deosebi pe cei cu dizabilitate
    psihică și intelectuală, în vederea alegerii unui trai independent, dincolo de zidurile unei
    institu╚Ťii. De asemenea, acord─â ajutor familiilor cu membri afla╚Ťi ├«n situa╚Ťie de dizabilitate ╚Öi
    creaz─â re╚Ťele de ajutor reciproc.

În perioada februarie-aprilie 2023, 10 oameni, foști locuitori ai serviciilor sociale de tip
    reziden╚Ťial din Oradea, au ales s─â ias─â din institu╚Ťii ╚Öi s─â duc─â o via╚Ť─â independent─â ├«n mijlocul
    comunit─â╚Ťii or─âdene. Cu r─âbdare, sprijin ╚Öi asisten╚Ť─â specializat─â ├«n luarea deciziilor, au un loc
    de munc─â stabil, au reu╚Öit s─â g─âseasc─â locuin╚Ťe potrivite situa╚Ťiei lor ╚Öi au f─âcut pasul spre
    independen╚Ť─â. Au g─âsit oameni buni, ├«n╚Ťeleg─âtori ╚Öi empatici care au i-au ascultat ╚Öi au ├«n╚Ťeles
    nevoia lor de a se dezvolta și de a se integra într-o comunitate, care și ea se dezvoltă la
    r├óndul ei. Au desp─â╚Öit nemul╚Ťumirile ╚Öi dezam─âgirile de moment cauzate de bariere l─âsate ├«n
    timp de unii dintre noi.

Noi, cei de la ALsterdorf, suntem surprin╚Öi pe zi ce trece de evolu╚Ťia fiec─âruia dintre cei
    care aleg s─â duc─â o via╚Ť─â independent─â. ├Äi consiliem, le oferim posibilit─â╚Ťi de formare ╚Öi
    preg─âtire pentru via╚Ťa independent─â, ├«i sprijinim ├«n c─âutarea, g─âsirea unui loc de munc─â potrivit
    ╚Öi acomodarea ├«n cadrul firmei ├«n care muncesc, ├«i ajut─âm s─â ias─â din institu╚Ťia social─â ╚Öi le
    oferim asisten╚Ť─â ╚Öi sprijin at├ót ├«n perioada de acomodare la noul stil de via╚Ť─â c├ót ╚Öi ├«n
    continuare, at├ót c├ót au nevoie. Nu avem o re╚Ťet─â unic─â pentru acest proces, dar neghid─âm
    pa╚Öii spre o direc╚Ťie bine stabilit─â; ne pliem ac╚Ťiunile ╚Öi interven╚Ťiile pedagogice func╚Ťie de
    nevoile fiecăruia. Acesta este unul dintre ingredientele care asigură succesul lor în integrare.
    De fapt, despre asta e ÔÇŁdezinstitu╚ŤionalizareaÔÇŁ ÔÇô despre integrarea ├«n comunitatea apropiat─â a
    semenilor noștri care au nevoie de noi, la fel de mult cum noi avem nevoie de ei. Zâmbetele
    lor povestesc despre satisfac╚Ťia dat─â de sentimentul unui trai independent, liber.

• Cl─âdim viitorul ├«mpreun─â

Asocia╚Ťia Alsterdorf ├«n colaborare cu Uniunea Federal─â a Institu╚Ťiilor de Formare Profesional─â a Pedagogului de recuperare e.V. din Germania organizeaz─â evenimentul ÔÇŁS─âpt─âm├óna european─â de studii 2019 ÔÇô Cl─âdim viitorul ├«mpreun─âÔÇŁ.

More Details

• Asocia╚Ťia Alsterdorf ÔÇô partener ├«n proiect Erasmus+

├Än perioada 19-21. Martie 2019, la Oradea a avut loc ├«nt├ólnirea partenerilor de proiect ├«n cadrul proiectului Erasmus+, ÔÇŁSchimb de experien╚Ťe ╚Öi de bune practici referitoare la reabilitarea de zi cu zi a persoanelor cu nevoi accentuate de sprijinÔÇŁ.

More Details

Serviciul de asistenta socio-pedagogica la domiciliu

Prin Serviciul de asistenta socio-pedagogica, acordam sprijin persoanelor cu dizabilitati intelectuale pentru a putea duce o viata independenta, in afara institu╚Ťiilor. Venim astfel ├«n sprijinul lor sa faca pasul spre o forma de locuit independenta.