program two

Ocupatia si formarea

noiembrie 10th, 2013 | admin

Commentarii: 3 comentarii

Sentimentul de utilitate ┼či stima de sine sunt cultivate persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihice prin implicarea lor in activitati cu sens. Cunoastrerea finalitatii activit─âtilor sau actiunilor in care aceste persoane sunt implicate asigura o mai mare implicare, responsabilitate, dezvoltarea vointei si autodeterminarii.

Acest domeniu de via╚Ť─â cuprinde acele aspecte de via╚Ť─â care ╚Ťin de dezvoltarea propriei persoane, de afirmare ┼či de formarea sentimentului de utilitate. Pentru acest domeniu de via┼ú─â avem oferte de formare a competen┼úelor sociale ÔÇô de comunicare, cooperare ┼či rezolvarea conflictelor ÔÇô pentru persoanele cu dizabilit─â┼úi intelectuale sau pentru cele care nu pot s─â scrie ┼či s─â citeasc─â: Seminarul C.C.C.

Seminarul C.C.C. este structurat pe trei Module: Comunicare, Cooperare ┼či Rezolvarea conflictelor pe parcursul c─ârora participantul poate ├«nv─â┼úa tipuri de comportamente corespunz─âtoare diferitelor situa┼úii ap─ârute la locul de munc─â. Aici participan╚Ťii┬á ├«nva┼ú─â ┼či exerseaz─â sub forma jocurilor de rol rela┼úiile dintre colegii de serviciu, dintre angajat ┼či ┼čef, modalit─â┼úile de evitare sau de rezolvare a conflictelor ap─ârute la locul de munc─â, cum s─â reac┼úioneze la critica pozitiv─â, cum s─â exprime o critic─â, etc.. La aceste traininguri pot participa ┼či alte persoane cu dizabilit─â┼úi ├«nafara celor care locuiesc ├«n modulele noastre.

Organiz─âm ┼či desf─â┼čur─âm, ├«n acest context, seminarii ┼či ├«nt├ólniri legate de accesarea, de men┼úinerea, importan┼úa unui loc de munc─â sau modalit─â╚Ťi de a r─âspunde dificult─â╚Ťilor sau conflictelor de la locul de munc─â. Sprijinim persoanele cu dizabilit─â┼úi ├«n a-┼či g─âsi un loc de munc─â, le preg─âtim pentru acel loc de munc─â ┼či, ceea ce consider─âm noi de importan┼ú─â maxim─â ÔÇô oferim asisten┼ú─â la locul de munc─â: sprijin direct la locul de munc─â acordat persoanei cu dizabilit─â┼úi intelectuale sau psihice, p├ón─â aceasta reu┼če┼čte s─â se acomodeze.

Pentru persoanele cu dizabilit─â┼úi care, din diferite motive, nu pot accesa un loc de munc─â pe pia┼úa liber─â oferim atelierele de activit─â┼úi ocupa┼úionale, ALSTERART. Scopul acestor ateliere este acela de a preg─âti persoanele cu dizabilit─â┼úi pentru a accesa un loc de munc─â. ├Än cele patru ateliere participan┼úii ├«nva┼ú─â s─â respecte un program de lucru, s─â alterneze perioadele de sarcin─â cu pauzele programate, s─â duc─â la bun sf├ór┼čit o sarcin─â, munca ├«n echip─â, comportamentul adecvat la un loc de munc─â. ├Än cadrul acestor ateliere se produc obiecte artizanale, confec┼úionate manual, care mai apoi sunt valorificate. Din veniturile ob┼úinute se acoper─â cheltuielile legate de achizi┼úionarea materiilor prime ╚Öi sunt recompensa╚Ťi cei care particip─â la activit─â┼úi. Aici producem: lum├ón─âri, s─âpunuri, tablouri, globuri, br─â┼ú─âri, sticle ornamentale, farfurii pictate etc. ├Än cadrul Centrului Cadea, alte patru ateliere vor func╚Ťiona ├«n scurt timp.

Privim cu deosebit─â admira┼úie ┼či interes persoanele care doresc s─â presteze servicii sau s─â desf─â╚Öoare diverse activit─â┼úi de voluntariat ├«n beneficiul persoanelor cu dizabilit─â┼úi din modulele noastre. ├Äncuraj─âm acest spirit cet─â┼úenesc ┼či chiar sprijinim financiar eventualele proiecte organizate ├«n acest sens. Noi numim aceasta ÔÇô voluntariat intern. Avem pentru moment aproximativ zece persoane implicate sub diverse forme ├«n activit─â┼úi de voluntariat.

Un aspect deosebit ├«l constituie voluntariatul extern: persoane cu dizabilit─â┼úi intelectuale sau psihice, care locuiesc ├«n modulele Asocia┼úiei Alsterdorf sunt implicate la r├óndul lor ├«n diferite activit─â┼úi de voluntariat ├«n comunitate: o echip─â de cinci persoane cu dizabilit─â┼úi din Casa Frankfurt presteaz─â o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â servicii de cur─â┼úenie la Gr─âdina Zoologic─â a ora┼čului; o alt─â persoan─â presteaz─â munc─â voluntar─â la un c─âmin de b─âtr├óni din Oradea. Cu ocazia S─ârb─âtorilor de Iarn─â sau de Pa╚Öti, beneficiarii no┼čtri se organizeaz─â ├«n grupuri ┼či fac mici cadouri sau preg─âtesc m├óncare persoanelor nevoia┼če din comunitate.

Centrul de zi pentru persoane cu dizabilit─â╚Ťi psihice sau intelectuale constituie un serviciu de sprijin adresat cu preponderenta familiilor care au in componenta persoane cu dizabilit─â╚Ťi psihice sau intelectuale. Avem ca scop sprijinirea familiei ╚Öi mentinerea persoanei cu diabilit─â╚Ťi in comunitate; astfel, desfasuram activit─â╚Ťi de pregatire pentru viat─â, activitati de structurare a zilei, activitati ocupationale si de incadrare in munca. La activitatile centrului participa peste 40 de clienti.

Las─â un r─âspuns