Despre Asociatia Alsterdorf

Proiectul ÔÇťAjutor pentru RomaniaÔÇŁ al Fundatiei Alsterdorf din Hamburg este prezent in Romania in judetul Bihor, si desfasoara activitati inca din anul 1990. Totul a inceput, imediat dupa caderea regimului Ceausescu,┬á prin activitatea din caminele de copii. In primii ani am pus accent pe renovarea si igienizarea caminelor si spitalelor din judetul Bihor ┼či pe indrumarea de specialitate a personalului din aceste institutii.

Incepand cu mijlocul anilor 90 au fost implementate, pas cu pas, structure noi de ingrijire a persoanelor cu dizabilitati si cu boli psihice, structuri orientate dupa modele vesteuropene. Astfel a luat fiinta un centru de zi pentru bolnavi psihic care locuiau inca acasa, in familie, si astfel se prevena internarea lor in vreun camin sau spital de psihiatrie. Pentru cei care intre timp au devenit adulti si care locuiau inca in┬á caminele de copii, am infiintat, impreuna cu autoritatile sociale de la acea vreme, trei case de tip familial pentru 34 de tineri si cinci apartamente ÔÇô locuinte protejate ÔÇô pentru alti 27 de tineri, in vederea pregatirii lor pentru o viata independenta.

Conceptele privitoare la asistenta si insotirea persoanelor cu dizabilitati transpuse de noi se bazeaza pe principii europene deja testate.

In domeniul ocuparii persoanelor cu dizabilitati intelectuale si psihice am infiintat in Oradea, in 2008, in colaborare cu AJOFM Bihor si cu DGASPC Bihor un Centru de informare, consiliere, mediere si asistenta la locul de munca pentru persoanele cu dizabilitati. Sprijin financiar pentru acest proiect l-am avut din partea Fundatiei Robert-Bosch┬ádin Stuttgart si din partea Fundatiei Evanghelice Alsterdorf┬ádin Hamburg. In implementarea conceptului de asistenta la locul de munca pentru persoanele cu dizabilitati, concept adaptat dupa modelul ÔÇťsupported employmentÔÇŁ, ne-au stat la dispozitie specielistii unui serviciu din Hamburg, Hamburger Arbeitsassistenz. Unul dintre succesele implementarii acestui proiect in Oradea consta in intermedierea pe locuri normale de munca a peste 500 de persoane cu dizabilitati. Multe dintre acestea beneficiaza si azi de servicii de asistenta la locul de munca.

In ce priveste imbunatatirea conditiilor de locuit si modernizarea serviciilor de asistenta la domiciliu, activitatile noastre s-au ghidat dupa conceptul ÔÇťcommunity careÔÇŁ, dupa care am inceput, in anul 2005, impreuna cu autoritatile sociale din Bihor sa integram personae cu dizabilitati, care pana nu demult traiau in institutii sociale, in locuinte in mijlocul comunitatii, in diferite cartiere din Oradea.

Astazi, aceste locuinte se afla in administrarea Asociatiei Alsterdorf, iar aici traiesc 53 de persoane adulte cu dizabilitati intelectuale si psihice. Mai mult, Asociatia Alsterdorf a decis sa-si extinda activitatea, preluand in administrare Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala de la Cadea, institutie in care traiesc 50 de persoane cu dizabilitati.

De asemenea, serviciile oferite persoanelor cu dizabilitati s-au diversificat, tinand cont de necesitatile beneficiarilor: servicii de organizare si petrecere a timpului liber, servicii de asistenta socio-pedagogica la domiciliu ÔÇô pentru cei iesiti din institutii, ateliere de activitati ocupationale, servicii de sprijin a persoanelor cu dizabilitati in vederea accesarii unui loc de munca, servicii de sprijin in vederea formarii profesionale sau continue.

Pregatirea tinerilor cu dizabilitati intelectuale si psihice pentru a putea duce o viata independent─â constituie obiectivul major al activitatii noastre. In acest scop derulam, cu sprijin financiar din partea Fundatiilor VELUX, un proiect de educare si formare a persoanelor cu dizabilitati pentru a putea face pasul spre o forma individuala de locuit, inafara institutiilor.

Vrei s─â te al─âturi echipei Alsterdorf?

Indiferent de v├órsta, situa╚Ťie economic─â sau profesional─â te invit─âm s─â te al─âturi echipei Asocia╚Ťiei Alsterdorf. Avem nevoie de oameni cu empatie, responsabilitate ┼či inclina╚Ťie spre activitatea cu persoanele cu dizabilit─â╚Ťi. Angajat sau voluntar, full-time sau part-time alege sub ce form─â dore╚Öti s─â ni te al─âturi. Te a╚Öteptam cu deosebit interes.

Cine sunt acum beneficiarii serviciilor noastre?

O categorie de beneficiari o constituie persoanele cu dizabilit─â╚Ťi intelectuale sau psihice, care au fost institu╚Ťionalizate, printr-o hot─âr├óre, a Comisiei Direc╚Ťiei Generale de Asistent─â Social─â ╚Öi Protec╚Ťia Copilului Bihor.

O alt─â categorie este reprezentat─â de persoane cu dizabilit─â╚Ťi care au p─âr─âsit institu╚Ťiile de protectie social─â ╚Öi tr─âiesc ├«ntr-o form─â individual─â de locuit sau persoane care tr─âiesc cu familiile lor ╚Öi nu au fost niciodat─â institu╚Ťionalizate.

Cum pot s─â sponsorizez un t├ón─âr cu dizabilit─â╚Ťi?

Am implementat o form─â de ajutor individual prin care oricine poate sprijini direct o persoan─â cu dizabilit─â╚Ťi printr-un ÔÇťparteneriat de na┼čÔÇŁ. Astfel, po╚Ťi sprijini ├«n mod constant cu o anumit─â sum─â o persoan─â anume ├«n vederea asigur─ârii lunare a banilor de buzunar, a s─ârb─âtoririi zilei de na╚Ötere sau onomastice, particip─ârii sale ├«n tabere sau excursii sau implic─ârii lui ├«n diverse ac╚Ťiuni.

P├ón─â acum, suntem o echipa de 20 de persoane care sprijin─â ├«n mod regulat, lunar, persoane din locuin╚Ťele noastre. Avem peste 110 beneficiari. Al─âtur─â-te ╚Öi tu acestei echipe! Spune ╚Öi altora despre aceast─â form─â de ajutor!

Cine sunt partenerii noștri?

• Funda╚Ťia Evanghelic─â Alstrdorf din Hamburg
  • Serviciul de Asisten╚Ť─â la locul de munc─â din Hamburg
  • Parohia Catolic─â Sf. Ioan Botez─âtorul din Weil im Schoenbuch
  • Funda╚Ťia Sister Anna Petterson, Suedia
  • Consiliul Jude╚Ťean Bihor
  • DGASPC Bihor
  • Direc╚Ťia de Asisten╚Ť─â Social─â Oradea
  • Agen╚Ťia Jude╚Ťean─â pentru Ocuparea For╚Ťei de Munc─â Bihor
  • Universitatea din Oradea
  • Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Ocuparea For╚Ťei de Munc─â
  • Sandy Impex SRL
  • Licom SRL

Care este misiunea noastr─â?

Asocia╚Ťia Alsterdorf reprezint─â imaginea umanist─â a omului. Omul are, pentru c─â este o persoana, demnitate uman─â. Demnitatea uman─â nu depinde de sex, v├órst─â, na┼úionalitate sau religie ╚Öi nici de capacitatea fiec─âruia de a ├«ntreprinde ceva, de starea de s─ân─âtate, de capacitatea de a comunica sau de gradul de nevoi de ├«ngrijire sau de ajutor.

├Än acest sens to╚Ťi oamenii sunt egali ├«n fa╚Ťa legii ╚Öi au acelea╚Öi drepturi de baz─â ├«n ce prive╚Öte libertatea, autodeterminarea ╚Öi participarea ├«n cadrul societ─â╚Ťii. Oamenii difer─â ├«n mod individual unul fa┼úa de cel─âlalt. Pentru Asocia╚Ťia Alsterdorf respectarea acestei diferen╚Ťieri ╚Öi a variet─â╚Ťii omului constituie partea component─â important─â a convingerii umaniste.

├Än scopul recunoa╚Öterii acestei diferen╚Ťieri ╚Öi a respect─ârii variet─â╚Ťii oamenilor, Asocia╚Ťia Alsterdorf vede ca fiind o sarcin─â a sa s─â promoveze persoanele cu dizabilit─â╚Ťi, ╚Ťin├ónd cont de drepturile lor de baza la autodeterminare, s─â faciliteze participarea lor egal─â ├«n societate ╚Öi pentru aceasta s─â le ofere sprijinul ╚Öi asisten╚Ť─â necesare.